Правната комисия на парламента уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването

...
Правната комисия на парламента уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването
Коментари Харесай

Правната комисия прие ветото на президента за възстановяването на правомощията на ВСС и гл. прокурор

Правната комисия на Народното събрание уважи ветото на президента Румен Радев върху възобновяване на пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс. 

 

Българска телеграфна агенция напомня, че на 1 февруари депутатите гласоподаваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които до избирането на Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, основани с промените в Конституцията, ще продължи да работи в този момент настоящият Висш съдебен съвет и Пленум.

 

Според признатите текстове до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, актуалният Висш съдебен съвет продължава да упражнява пълномощията си според настоящото законодателство, при съблюдаване рестриктивните мерки, планувани в наредбите от Закона за изменение и допълнение, посредством Пленум, съдийска и прокурорска гилдия. Текстовете плануват още основният прокурор и заместниците му да запазят пълномощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

 

Президентът наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него необятно прокламираната правосъдна промяна с последните промени на Конституцията бе на практика анулирана за неустановен интервал от време с признатите на 1 февруари преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава счита, че това е целеустремено занемаряване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ деяние. 

 

Стою Стоев от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) съобщи, че неговата парламентарна група няма да поддържа наново приемане за измененията. Той добави, че ще бъдат препоръчани текстове, които да не основават предпоставки за превратно пояснение, с цел да може правосъдната система да действа без разтърсвания.

 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС сподели, че се е бързало с приемането на Конституцията и добави, че още един месец е щял да бъде задоволителен, с цел да бъдат прегледани преходните и заключителните разпореждания. По думите му обаче е било казано, че поради политическа целенасоченост и приемането ни в Шенген би трябвало да бъдат гласувани бързо измененията в главния закон.

 

В поддръжка на ветото и на концепцията, че са нужни корекции на текстовете се изрекоха още от „ Възраждане “, „ ИТН “ и „ Българска социалистическа партия за България “. Петър Петров от „ Възраждане “ предизвести, че в случай че законодателните промени бъдат признати отначало от Народното събрание, т.е. в случай че ветото на президента не мине, то те ще потърсят поддръжка от другите парламентарни групи за внасяне на конституционна тъжба.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР